Hem > Uncategorized > DEN KRITISKE RECENSENTEN: ”Ett ganska intressant experiment”

DEN KRITISKE RECENSENTEN: ”Ett ganska intressant experiment”

Han har en död vithaj i släptåg när han flyter iland på en strand på Mallorca. Mannens förflutna är ett mysterium och Dr. Cervantes får i uppgift att försöka bota minnesförlusten. Berättarperspektivet växlar mellan dessa två huvudpersoner och blir till en relativt komplex berättelse med tydligt filosofiska inslag. En elakare läsare än jag skulle säkert kalla dessa för kvasifilosofiska och även påtala att författaren Peppe Engberg gör utvikningar som visar på god kännedom om Googles sökfunktion. Är det intressant att läsa? Jo, visst finns en hel del fyndiga passager men som helhet betraktat blir det en fragmentarisk läsupplevelse.  Det hjälper inte att Engberg är en slipad skribent som besitter god språk- och stilkänsla. Kanske behöver han bara en brutal redaktör som kan strukturera och skära i det alltför omfattande stoffet?

Björn Engbergs illustrationer bidrar till att göra boken till ett intressant experiment.

Peppe Engberg har en bakgrund som konstnär och chefredaktör, bland annat för reklambranschens tidning Resumé. Reklamtänket har han tagit med sig in i sitt författarskap och debutromanen blir en produkt och ett ganska intressant experiment i både innehåll och form. Björn Engbergs illustrationer bidrar till detta. Idén med att illustrera en roman på det här sättet är både kul och modig. Återigen skulle den där elaka läsaren kunna påstå att Peppe Engberg skapat ett koncept – eller en produkt – snarare än engagerande skönlitteratur. En snäll läsare, som jag, kan dock nöja sig med att konstatera att boken säkert fungerar väl för rätt sorts läsare. Och ja, det finns en blogg!

Ha det bra!

Vänliga hälsningar,
Björn Fundberg
_______________________________________________________________________
Recensionen är publicerad i Eskilstuna Kuriren. Björn är universitetsadjunkt på Mälardalens högskola/Mälardalen University. Hans egen kreativa sida hittar du här.
Annons
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: