Hem > Uncategorized > FLASKPOST FRÅN EMMA: Fotnötterna en bok i sig

FLASKPOST FRÅN EMMA: Fotnötterna en bok i sig

Mellan hajen och kvinnorna. Illustration: Björn Engberg.

Gör som Emma – skriv till flytande.se@gmail.com och tala om vad du tycker om ”Hur en man övervinner sin rädsla för hajar”.
Emma har börjat bakifrån:

”…Det är mycket ovanlig bok Peppe Engberg skrivit. Jag känner inte författaren, men förstår att han tänker på en väldigt massa saker.
Mest imponerad är jag över hans ”fotnötter”, dom kan nästan läsas som en egen bok för sig. Ett exempel:

Författaren Francesco Petrarca (1304–1374) brukar kallas för »den första moderna människan«. Han skrev kärleksdikter till sin älskarinna Laura, vars liv vi i övrigt inte vet någonting om. Doktor Cervantes har dock påpekat att Laura dog ung – en egenskap som tycks upprepa sig när det gäller de kvinnogestalter som dyker upp i dessa samtal (Virginia Woolf, barnflickan, Isabelle Eberhardt, den engelska flickan, kanske även kvinnan som kallas Alexandra).
Vurmen för den döda kvinnan är en gammal (manlig) tradition i litteraturen. För Edgar Allan Poe är hon »the most poetic object«. De mest kända kvinnorna i böckernas värld är döda: Tolstoj tar livet av Anna Karenina, Zola gör dito med Thérèse Raquin. Flaubert gör processen kort med Emma Bovary. Ibsens Hedda Gabler skjuter sig. Strindberg tvingar fröken Julie att skära halsen av sig. I »Over Her Dead Body« (Manchester University Press, 1992) visar Elisabeth Bronfen att även i den västerländska konsten är en bra kvinna en död kvinna.

Jag visste inte ens att jag inte visste allt detta innan jag läste om mannen i havet! Tack för det…”

Emma Bodin

Har du ännu inte läst den lätt flytande romanen om hur en man övervinner sin rädsla för hajar? Gå in här och beställ ett signerat exemplar av författaren.

Annons
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: