Hem > Uncategorized > KRITIKERN: ”Pikaresk väl värd många läsare”

KRITIKERN: ”Pikaresk väl värd många läsare”

Bengt Söderhäll, poet och kritiker hittar en pikaresk i sanden.

– När läsningen börjar hörs i radions P1 nyheter från Sharm –el Shejk och hajattacker mot badande turister och när jag häromdagen läst ut boken, hör jag i Vetenskapsradion att hajar förmodligen är färgblinda, varför det bästa för badande i hajrika vatten är att inte vara kontrastrik!

Bengt Söderhäll placerar sin recension i verkligheten. Vad han  tycker om ”Hur en man övervinner sin rädsla för hajar”? Svar: En vindlande, associativ, förundransbejakande pikaresk väl värd många läsare…

Vackert! Författaren och Förläggare bugar och påpekar för nytillkomna (yngre) läsare att pikaresk eller pikareskroman (av spanskans picaro = skälm, odåga, skurk) är en roman bestående av kortare episoder snarare än en enhetlig berättelse. Handlingen hålls samman av exempelvis en kringresande munter och äventyrslysten vagabond. Utmärkande är bland annat ett stort persongalleri, att handlingen inte är bunden till en viss social miljö eller klass och att den har någon form av kritiskt perspektiv.

Romantypen uppstod vid mitten av 1500-talet i Spanien. Ett exempel är Lazarillo de Tormes av okänd spansk författare, ett annat är Gil Blas av den franske författaren Alain-René Lesage. Och nu har alltså den vänlige Bengt Söderhäll, poet och ordförande i Stig Dagerman Sällskapet, hittat en modern pikareskskrivare i havet utanför Mallorca.

Annons
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: