Hem > Uncategorized > BOKFÖRLÄGGAREN HAR ORDET: Därför ger jag ut Peppes roman

BOKFÖRLÄGGAREN HAR ORDET: Därför ger jag ut Peppes roman

Om konsten att vara man. Kanske är det romanen handlar om?

Förläggaren (till vänster) här tillsammans med en annan av förlagets författare. Kalenderbitare kan notera att detta unika fotografi har tagits hemma hos Björn Ranelid av den författare förläggaren ohemult hyllar i sin text. (Bilden kommer att bytas ut så snart bloggmastern fått fram en lika snygg bild på författaren i fråga).

Romanen skrevs delvis på Capri i sällskap av denna randiga kompis, men förläggaren ser även de spanska dragen...

Det är synd om Mario Vargas Llosas, som inte kan svenska. Hade han behärskat ärans och hjältarna språk, hade julens stora läsupplevelse varit säkrad för nobelpristagarens del. Då hade han med njutning, skratt och litterär uppskattning gärna läst Peppe Engbergs sensationella debutroman: Hur en man övervinner sin rädsla för hajar.
En kärleksroman (lätt flytande). En bok om konsten att vara man.En originell och omtumlande, underfundig och underhållande berättelse.

Romanen utspelar sig på Mallorca. Men inte bara miljön är spansk. Detta är en roman, som hade kunnat vara skriven av en av de stora berättarna på spanska språket. Nu råkar Peppe Engberg skriva på svenska. Men han skriver med de spanskspråkiga författarnas värme, humor och berättarglädje.
Därtill är romanen illustrerad med teckningar, streck och figurer i blått på nästan varje uppslag. Och i mitten finns ett bildgalleri på 16 sidor på exklusivt papper där scener ur boken återges i färgstarka målningar. Tecknarpennan och penseln har sonen Björn Engberg hållit i.
(När läste du en illustrerad roman senast?)

Romanen – sammanlagt 376 sidor – har också 20 sidor Noter & Utvikningar, där läsaren i microberättelser kan bättra på sin bildning i allt möjligt, från litteratur till haj-vetenskapens hemligheter – och få roliga läsupplevelser på köpet.
(När läste du en roman med en omfattande notapparat senast?)
De flesta författare hastar igenom en roman under några månader, kanske upp till ett år. Peppe Engbergs debutroman är inget hastverk av detta slag. Detta är ett romanbygge som pågått i 10 år. Han har skrivit, skrivit om. Kastat. Börjat om. Kastat. Börjat om, skrivit ett kapitel då. Och ett kapitel då.

Ännu bara manus. Peppe Engberg fotograferad av CA Carlson i port de Pollenca 2008.

En dag kom en bokförläggare in i Peppes liv. Då tog det roliga slut. Förläggaren läste manuset och konstaterade. Boken är klar. Nu ger vi ut den. Du får två veckor på dig för den sista finslipningen. Man ska alltid lyda sin förläggare. Som inte bara ger ut böcker utan måste vara barnmorska och terapeut, hantverkare och krängare.
Nu är det roliga slut, för Peppe Engbergs del. Nu kan han inte längre dra sig undan högtider och familjeförpliktelser med förevändningen: ”Ursäkta, men jag måste skriva på min stora roman.” En replik alla i Peppe Engbergs stora familj är så trötta på att behöva höra.

Men nu börjar det roliga för tusentals läsare. Som en efter en kommer att upptäcka en ny berättare. En sensationell debutant. En fullfjädrad författare.
Och sanna mina ord: julen 2011 ska Mario Vargas Llosa kunna läsa Peppe Engberg: Hur en man övervinner sin rädsla för hajar. Ty då finns den utgiven på spanska.
Världen ska häpna, och Peppe Engbergs liv blir aldrig mer detsamma.

Karl Beijbom
Bokförläggare
Beijbom Books

Annons
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: